Sürekli rapor alan işçi işten çıkarılabilir mi?
Sürekli olarak hastalık izninde olan bir çalışan, işvereni zor durumda bırakır. Hastaneden aldığı sağlık raporu nedeniyle sürekli olarak işe gelmeyen bir çalışanın iş sözleşmesi, işveren tarafından haklı bir nedenle feshedilebilir. İşverene bu yetkiyi veren şey, 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25. maddesinin I-a fıkrasıdır.
Sık sık rapor almak haklı fesih mi?
Çalışana ara sıra fakat sık sık rapor veriliyorsa; Çalışana düzenli aralıklarla fakat sık sık (örneğin günde 3-4 rapor) rapor veriliyorsa Yargıtay bunu geçerli ancak adil olmayan bir fesih nedeni olarak değerlendirmektedir.
Bir işçi en fazla ne kadar rapor alabilir?
Raporlar en fazla 40 gün alınabilir. Uzman raporları üst üste 10 gün alınabilir. Hastalık devam ederse takip amaçlı ikinci bir 10 günlük rapor alınabilir.
Sürekli rapor alan işçi ihbar tazminatı alabilir mi?
Uzun süreli hastalık izninde olan bir çalışanın iş ilişkisi altı haftadan fazla bir ihbar süresiyle sona erdirilirse, çalışan kıdem tazminatına hak kazanır. İş Kanunu’nun 25. maddesine göre, bu tür işten çıkarmalar durumunda çalışanın tazminat hakkı korunmaktadır.
Sık sık rapor alan işçi kıdem tazminatı alabilir mi?
Ancak, hastalık nedeniyle sık sık üç-dört gün devamsızlık yapan ve artık hastalığı bulunmayan bir işçinin işten çıkarılması, 4857/17. maddenin kapsamına girebilir. Yani işçi ya ihbar süresi gözetilerek işten çıkarılabilir ya da ihbar süresi gözetilmeksizin ve aynı zamanda ihbar ve kıdem tazminatı ödenerek işten çıkarılabilir.
Raporlu işçi işten çıkarılırsa ne olur?
Hukukumuzda, çalışanın hastalık veya kaza nedeniyle sağlık raporu alması tek başına işten çıkarılma nedeni olarak düzenlenmemiştir. Yani çalışan sadece rapor aldığı için işten çıkarılamaz. Genel kural: Çalışanın izindeyken işten çıkarılması durumunda, çalışan kıdem tazminatı ve fesih tazminatı alma hakkına sahiptir.
Sağlık nedeniyle tazminatlı işten ayrılma nasıl olur?
Cevap: Bir çalışanın sağlık nedeniyle işinden ayrılabilmesi ve kıdem tazminatı alabilmesi için İş Kanunu 24/1 geçerlidir. Maddeye göre iş sözleşmesinin haklı nedenle feshedilmesi gerekir. Bunun için yaptığı işin sağlığı ve hayatı açısından risk oluşturması ve bunun da heyet raporunda tespit edilmesi gerekir.
Rapor almak tazminatı etkiler mi?
İşçinin işyerinde çalışırken yaptığı dinlenme kayıtları hizmet süresine dahil edilmelidir. İşçinin ihbar süresini altışar hafta aşan dinlenme sürelerinin kıdem tazminatının hesaplanmasında dikkate alınamayacağı Yargıtay’ın yerleşik uygulamasıdır.
Tazminat için heyet raporu nasıl alınır?
Heyet raporu nasıl alınır? Heyet raporu tam teşekküllü kamu hastanelerinden veya özel hastanelerden talep edilebilir. Heyet raporu almak isteyenler öncelikle randevu almalıdır. Daha sonra hastane tarafından sunulan rapor talep dilekçesi, heyet rapor ücreti ve talep edilen diğer belgeler teslim edilerek işlem başlatılır.
İşçi 40 günden fazla rapor alırsa ne olur?
Hastane raporu nedeniyle tekrar tekrar işe gelmeyen bir çalışanın iş ilişkisi, işveren tarafından haklı nedenlere dayanarak feshedilebilir. Bu yetki, işverene 4857 sayılı İş Kanunu’nun 25, I-a maddesiyle verilmiştir.
İşçi rapor aldığını işverene bildirmek zorunda mı?
Ayrıca, bir çalışanı hastalık izninde çalıştırmak onun sağlığı ve güvenliği açısından zararlıdır. Ayrıca, bir çalışanı hastalık izninde çalıştıran işveren bu durumu Sosyal Sigorta Kurumuna bildirmezse, idari para cezası ile karşı karşıya kalacaktır.
Kaç gün rapor maaştan kesilir özel sektör?
5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 18. maddesine göre SGK, hastalığın 3. günü ve takip eden günler için hastalık ödeneği öder.
İşten ayrilirken tazminat almak için ne yapmalı?
İşverenden tazminat alabilmek için çalışanın haklı bir fesih hakkı olması veya işverenin onu işten çıkarması gerekir. Çalışanın haklı fesih şartları karşılanırsa çalışan hiçbir sebep göstermeden iş ilişkisini sonlandırır ve tüm tazminat taleplerine hak kazanır. Haklı fesih şartlarınız varsa bu haktan yararlanabilirsiniz.
Sağlık sorunları nedeniyle istifa eden tazminat alabilir mi?
Aynı şekilde, sağlık nedeniyle iş ilişkisini sona erdiren işçi, işverene bildirimde bulunmak veya fesih tazminatı ödemek zorunda olmayıp, haklı nedenle iş ilişkisinin sona ermesi halinde, bir yılı aşan çalışma süresine bağlı olarak işverenden kıdem tazminatı talep etme hakkına sahiptir.
İşçi tarafından sağlık nedeniyle fesih nasıl yapılır?
Yukarıda sayılan sebeplerden dolayı işçinin hastalığı veya iş göremezliği üç ardışık günden veya bir ayda beş iş gününden fazla sürerse, işveren iş sözleşmesini bildirimsiz feshetme hakkına sahiptir. Bu izin günleri, izin günü düzenlenecek bir tutanakla tespit edilir.
Raporlu işçi kendi isteği ile işten ayrılabilir mi?
İstifa hukuki bir sorun teşkil etmez. İşveren çalışanı hastalık izni sırasında işten çıkarırsa; İş hukuku, çalışanın uzun ve kesintisiz bir istihdamı varsa ve ihbar süresi ihbar süresini 6 hafta daha aşarsa işverene sözleşmeyi haklı sebeple feshetme hakkı verir.
Sürekli işçi işten çıkarılabilir mi?
Buna göre; İş güvencesi olan çalışanlar sebepsiz veya haksız yere işten çıkarılamaz veya iş sözleşmeleri feshedilemez. Çalışan haksız sebeplerle işten çıkarılırsa, çalışanın işe iade davası açması ihtimali vardır.
Uzun süreli raporluluk süresi fesih gerekçesi sayılır mı?
Uzun bir raporlama dönemi fesih nedeni olarak kabul edilir mi? Çalışanın daha uzun bir süre hastalık izninde olması da iş ilişkisini bildirimsiz olarak feshetmek için meşru bir neden olarak kabul edilir.
Raporlu işçinin iş akdi feshedilebilir mi?
Başka bir deyişle, haklı fesih için bir sebep varsa, işveren, çalışan hastalık izninde olsa bile, fesih sebebini yazılı olarak bildirerek iş sözleşmesini derhal feshedebilir. Bu, açıkladığım prosedür kullanılarak, çalışanın hastalık izni sırasında bile iş sözleşmesinin yapılabileceği anlamına gelir.